За неочакван детайл, открит в картина от изложбата Пътешествията на Дюрер. Странствията

...
За неочакван детайл, открит в картина от изложбата Пътешествията на Дюрер. Странствията
Коментари Харесай

Петвековната история на една загадъчна муха

За непредвиден подробност, открит в картина от изложбата „ Пътешествията на Дюрер. Странствията на ренесансовия художник ”, в Националната изложба в Лондон, написа TheArtNewspaper.

В ранно копие на олтарната  картина на Албрехт Дюрер, „ Празникът на розовия венец “, показана в изложбата в Националната изложба в Лондон, се вижда старателно нарисувана муха. Повечето посетители не обръщат внимание на насекомото, само че един път видяно, към този момент е невероятно да бъде забравено. 

Мухата е съвсем в центъра на композицията - тя седи върху тъканта, покриваща коленете на Богородица, тъкмо сред младенеца Исус и императора на Свещената Римска империя Максимилиан I. Насекомото е нарисувано в натурален размер, до момента в който хората на фотографията са към половината от размера си.  Оказва се, че Дюрер е изобразил мухата по този начин, като че ли стои върху повърхността на картината.

Копието от олтарната комбинация за изложбата в Лондон, която продължава до 27 февруари, е предоставено от Музея на историята на изкуството във Виена. Оригиналът, който не е в изложбата, датира от 1506 година и е нарисуван по време на пътуването на художника до Венеция. Олтарът може да е бил развален, до момента в който е бил превозен през Алпите до Прага 100 години по-късно или по време на Тридесетгодишната война – и в един миг е изгубил забележителна част от цветовете на повърхността си. Панелът, който в този момент се съхранява в Националната изложба в Прага, е бил съществено реставриран няколко пъти от XVII век насам. Така че мухата е изчезнала оттова от дълго време: или пластът багра просто се е отлепил, или реставраторите са я замазали, смятайки наличието ѝ за неуместно. Възможно и да е добавена към копието по-късно.

Но сигурно се знае, че Дюрер в действителност е изобразил насекомото в картината. В стихотворение, написано година след завършването на творбата, той е разказан като „ художникът на дръзката муха “. Олга Коткова, организатор в отдел живопис на Националната изложба в Прага, е уверена, че и в оригинала е имало муха. Олтарното копие, върху което е непокътнато насекомото, датира от към 1600 година и е рисувано непосредствено от оригинала.

Може да наподобява кощунствено, че някаква муха седи съвсем по средата сред краката на дребния Исус и ръцете на императора, събрани за молитва. Откъде е пристигнала тя? Сюзън Фойстър, куратор на изложбата в Лондон, предлага две версии. Първо, това може да бъде знак на смъртността или злото, и второ — опит да се притегли вниманието към умеенето на художника.  Като се има поради безспорния гений на Дюрер и огромното му самочувствие, е допустимо да се допусна, че мухата е послужила като реклама за майсторското му боравене с четката. Но на олтара в църквата мухата би могла да се види единствено отблизо разстояние, тъй че най-вероятно множеството от енориашите просто не са я забелязвали.

Художникът преднамерено е изобразил насекомото сред Христос и императора.  Ако това е знак на смъртността, тогава мухата може да е отпратка към предстоящето разпятие. Мухите обаче не са от най-приятните създания и постоянно се свързват с неприятни неща, тъй че това пояснение не наподобява доста евентуално. Може би Христос ще смаже насекомото с крайници си, което по този метод символизира успеха над злото.  Едно нещо е ясно: даже пет века по-късно реалистично изобразената муха на Дюрер остава мистерия за специалистите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР